Vanvremenski simbol – Sonja Savić

“Moj život je potpuno uništen i razoren. Ovde, ako nemaš debelu zaleđinu, ovo je rodovska zajednica – nema opstanka”.

Hrabra

Bila je…hrabra. Potpuno drugačija od svojih savremenika. Danas, osam godina nakon njene smrti i dalje je sinonim za bunt, urbanost, inteligenciju i ekscentričnost.

Sonja je rođena 15. septembra 1961. godine u Čačku. Gluma ju je oduvek privlačila, a čini se da i nije bilo moguće da se bavi drugim poslom i da to ne bude ovaj, u kom je bila jedinstvena. Sonjin talenat je zapažen odmah, bila je izrazito osobena i govorili su da to šta ona radi nije samo gluma. Ona je glumu živela.

Debitovala je u filmu ”Leptirov oblak” sa 16 godina, a nakon toga uloge su se samo nizale.

Kada govorimo o Sonji Savić, nije moguće izdvojiti njene najvažnije uloge. Svaka njena uloga bila je zapažena, imala je jedinstven promukao glas, mimiku, pokrete i ponašanje. Čak i ako biste gledali film u kom Sonja ima jednu scenu od dva minuta, na kraju biste ipak bili pod utiskom ”urbane devojke”.

SonjaSavić

Sonja Savić

”Kako je propao rokenrol”, ” Šampita”, ”Život je lep”, ”Žurka”, ”Jug jugoistok”,” Vratiće se rode”, ”Una”, ”Virtualna stvarnost” samo su neki od njenih glumačkih ostvarenja. Dobitnica je Zlatne arene, a nagradu Carica Teodora dobila je za najbolju žensku ulogu u filmu ” Živeti kao sav normalan svet’’.

Samostalna

Sonja je bila aktivna i kao rediteljka – ”Čekajući Godoa”, ”Plej”, ”Šarlo te gleda”. Bila je izuzetno cenjena među kolegama, koji i danas tvrde da je umetnost njenim odlaskom izgubila mnogo, nepovratno i neponovljivo.

‘’Ako me voliš, započni sutrašnje predavanje sa tri reči koje će imati početna slova mog imena.” Ušao je u amfiteatar i rekao: ” U Našoj Avangardi..” Poslala mu je poljubac.

Jedina

Una–jedina, sama. Uloga koja neverovatno podseća na nju, jedinstvenu- Sonju. U ovom filmskom ostvarenju Sonja i Rade Šerbedžija, izvanredan glumački duo, igraju mladu studentkinju novinarstva- Unu i uglednog profesora Mišela Babića koji su najpre u poslovnom odnosu, potom poznanici, a na kraju ovaj film dobija i erotsku notu, kada se Una Vojvodić i profesor prepuštaju, bez pardona, svojim osećajima.

Una

Una

I u ovom filmu, Sonja je fatalna. Dosledna sebi. Cinična, bezobrazna, beskrajno šarmantna i direktna.

”Kada sam je prvi put video, sat mi je stao”, rekao je profesor Mišel za svoj susret sa Unom.

Koliko li je njena pojava zaista morala pleniti, koliko snažno, da kada je ugledate vreme i sve oko vas stane i svede se na samo jednu tačku i postojanje- Unu?

Sonja Savić i Rade Šerbedžija

Sonja Savić i Rade Šerbedžija

Sonjin privatni život obeležila je borba protiv…svega. Možda i protiv same sebe. Mrzela je ljudsku glupost, neukus, kič, dosadu, nepravdu i pružala je otpor nemisleći na posledice.

Zaljubljena

Njen život obeležila je i ljubav. Maštala je o životu sa džez muzičarem Vlajkom Lalićem. U njega se zaljubila još kao petnaestogodišnjakinja, a razdvojila ih je njegova rana smrt, kada se utopio na jedrenju.

”Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću imati brak i porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav. Otkako je on otišao iz mog života, kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom.”

Vlajko Lalić je bio i ostao njena jedina ljubav.

Nerazumevanje na koje je nailazila vodilo ju je ka samodestrukciji. Rekla bih da je to zapravo bio njen beg od stvarnosti kojoj nije pripadala. Njena shvatanja bila su mnogo ispred ostalih. Ta njena borba i pobuna je išla ipak samo na njenu štetu, jer nikada nije dobila ništa sem loših reakcija i odbijanja.

Sonja je svojom snagom mogla da okrene svet, no, čini se da je, ipak, živela u pogrešnom.


Više od kulture:

Lepota prvog greha: Adam i Eva na platnu vekova

Komentari
Teodora Veličković
Latest posts by Teodora Veličković (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *