Lepota kao maska genijalnosti – Slučaj Hedi Lamar

„Nada i radoznalost oko budućnosti izgledali su mi bolje nego garancije. Nepoznato mi je oduvek bilo tako privlačno… i dalje jeste.“

Hedi Lamar iskače kroz prozor svoje kuće jednog jutra 1938. godine, maskirana u sobaricu i beži iz zemlje. Odatle je krenuo njen trnovit put ka zvezdama Holivuda i jednom od najkorisnijih otkrića današnjice – wi-fi tehnologiji.

Do trenutka pretvaranja u Hedi Lamar život Hedvig Eva Marie Kisler obeležila je trasa komplikacija. Rođena je kao Jevrejka, što će joj predstavljati problem pod okupacijom nacista. Dvadesetih godina prošlog veka otkriva svoj glumački talenat, i već sa 18 godina biva meta skandala koji će je pratiti do kraja života.


Vidi još:

Zabluda o korišćenju deset odsto mozga – Zablude Holivuda


Naime, prvi film koji je snimila, nazvan Extasy, prikazuje Hedi obnaženu u više scena. Povrh toga, u jednom delu fima Hedi simulira orgazam, što je ujedno i prvi put da se takva scena našla na filmskom platnu.

Sa samo 18 godina Hedi, poznata već kao „ekstazi dama“, udaje se za austrijanca Fridriha Mandla, trgovca oružijem i trećeg najbogatijeg čoveka u Austriji. S obzirom na njegovu odbojnost prema filmu koji je Hedi snimila, zabranjuje joj da se bavi glumom i pretvara je u sopstvenu hostesu.

Hedi je prisustvovala svim žurkama koje je Mandl organizovao i neretko bila u društvu Hitlera i Musolinija, kao i mnogih naučnika u priči sa kojima je otkrila svoje interesovanje za nauku.

Hedin prvi od šest brakova se ipak nije završio slavno.

Možda je moj problem sa brakom bio, a to je problem i mnogih drugih žena, što sam želela i intimnost i nezavisnot“, piše Hedi u svojoj autobiografiji.

Ovde opisuje i kako se u braku sa Mandlom osećala zatočeno i nevoljeno, zbog čega je i pobegla od njega na jedini način kako je mogla – kroz prozor. Neki izvori govore da je na žurci veče pred njeno bekstvo nagovorila Mandla da joj dozvoli da nosi sav nakit koji ima na sebi, sa kojim je sutradan pobegla.

Vrlo proračunato, Hedi se ukrcala na brod Normandie koji je plovio za Holivud sa jednim za nju važnim putnikom – Luisom B. Majerom, filmskim mogulom.

Iako drugi izvori navode da se sa Majerom upoznala u Parizu, slažu se da je ovo bio momenat kada je „ekstazi dama“ postala Hedi Lamar. Sklopivši ugovor sa Majerom, Hedi je osigurala sebi mesto u Holivudu i status „najlepše žene na svetu“.

Svoju lepotu Hedi je koristila dovitljivo da bi postigla šta želi, ali kako je lepota mač sa dve oštrice nikad nije uspela da bude zapamćena po svojim izumima. Koristeći svoje znanje iz informacionih tehnologija, okružena inžinjernskim knjigama Hedi je osmislila tehnologiju upravljanja frekvencom sa ciljem da se omogući daljinsko upravljanje torpeda.

U jeku rata, Hedi upoznaje Džordža Entajla koji se zainteresovao za njen izum. Džordž je bio američki mladi kompozitor, poznat po svojim avangardnim kompozicijama koje su se bazirale na neobičnoj sinhronizaciji više instrumenata. Osmislili su način kako da predstave izum u nadi da će dobiti patent.

Koristeći se modelom muzičkih instrumenata, dizajnirali su sistem koji omogućava i radiju i transmiteru da u isto vreme „skaču“ sa jedne frekvencije na drugu, što bi sprečilo praćenje signala torpeda. U momentu dok nemačke U-podmornice vrše masovna potapanja ubijajući hiljade ljudi, sabotiranje njihovog sistema praćenja bi bilo od velikog značaja američkoj mornarici.


Vidi još:

Ironija kao stadijum umetničke evolucije – Internet mim


Iako su dobili patent, američka vojska nije uvidela značaj ovog otkrića, tvrdeći da je njihov izum samo spajanje klavira sa torpedom. Za života nisu zaradili ni peni od svog izuma. Hedi je na kraju predala patent američkoj mornarici u nadi da će jednog dana dobiti bilo kakvu vrstu priznanja.

Pedeset godina kasnije, kada je imala 83 godine, Hedi konačno dobija priznanje i nekoliko nagrada za originalnog izumitelja tehnologije koja je omogućila razvoj wi-fi mreže, Bluetooth i GPS tehnologije. Međutim, nije došla da pokupi ni jednu nagradu.

Gugl je proslavio 101. rođendan Hedi Lamar njima svojstven način

Nakon većeg broja plastičnih operacija i propadanja njene slave Hedi je već izbugila svoje samopouzdanje, a donekle i volju za životom. Obaveštenje o nagradi je primila putem telefona, pri čemu je njena prva rekacija bila: „Pa, bilo je vreme“. Umrla je sama tri godine kasnije.

„Svaka devojka može da bude glamurozna. Sve što treba da radi je da stoji mirno i izgleda glupo.“

Hedi je bila svesna da njena lepota koliko je dar toliko može biti i prokletstvo. Iskoristila je svoju slavu za prikpljanje pomoći ljudima u ratu, ali ipak izum koji bi pomogao da se spasi najviše života niko nije priznao na vreme.

Danas se u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj slavi Hedin rođendan 9. novembra kao Dan izumitelja.


Više od autora:

Možete li da verujete svojim sećanjima?

Komentari
Katarina Stekić