Razbijanje mitova – Poremećaj višestruke ličnosti

Klikom na sliku posetite stranicu studentske organizacije “U
SP Stimulus”

Psiholog: Osećaš li se dobro ovih dana?
Bela Eva: Osećam se umorno.
Psiholog: Nadaš li se da će se sve ovo uskoro završiti?
Bela Eva: Da. Mislim da će Džejn biti ta koja će pobediti. Tako mora biti, želim da se oporavim i ako je to jedini način onda želim da tako bude.
Psiholog: Osećaš li da ćeš biti ikakav deo te priče?
Bela Eva: Ne, ne osećam.

Pisoholog: Da li bih mogao da pričam sam Crnom Evom sada?
Crna Eva: Zdravo, Viktore.
Psiholog: Je l’ ti je prijao put do ovde?
Crna Eva: Da, ali bilo je razočaravajuće u jednom delu. Mislila sam da ćemo samo dobiti neki „zum“ do ovde, ali smo se šunjali kao male mačke, nisam imala osećaj kao da se uopšte krećemo.
Psiholog: Kako se osećaš po pitanju svega ovoga?
Crna Eva: Vrlo mi je uzbudljivo!
Psiholog: Sećaš li se stvari iz detinjstva?
Crna Eva: Da, sećam se svega što nam se dogodilo.

Psiholog: Mogu li da pričam sa Belom Evom ponovo? Kako si?
Bela Eva: Dobro.

Psiholog: Mogu li da pričam sa Džejn sada?
Džejn: Zaista jeste uzbudljivo, doktore.


Vidi još:

Kako boje utiču na naše zdravlje? 


Do Džejn se može stići samo preko Bele Eve, koja ne zna za postojanje Crne Eve. Bela Eva je skromna, nežna i mirna. Crna Eva je raskalašna, neobrazovana i bezbrižna.

Džejn predstavlja amalgam Bele i Crne Eve nastao u toku terapije Kristin Kostner Sizmor koja pati od disocijativnog poremećaja ličnosti (dissociative identity disorder – DID), nekada poznatijeg kao poremećaj multiple ličnosti.

Kao vrlo retka i specifična pojava u populaciji sa incidencom oko 0.1%, ni ova psihološka devijacija nije preskočena da bude meta holivudske mašte.

Tri lica Eve je film koji je baziran na istoimenoj knjizi autora Tigpena i Kleklija koji su bili Kristinini terapeuti. Oni veruju da je Kristin razvila DID zbog užasavajućih događaja kojima je svedočila na starosti od samo tri meseca.

Uprkos tome što psiholozi veruju da su dve Eve i Džejn delovi njene ličnosti, Kristin tvrdi da su one entiteti za sebe, ali su bile uz nju maltene od rođenja tako da su postale integralni deo nje. Na kraju terapije Džejn je ostala kao „pobednička“ ličnost, što je omogućilo Kristin da živi normalno i spokojno završi svoj život 2016. godine u 89. godini života.

Zašto poremećaj višestruke ličnosti nije šizofrenija

Zahvaljujući Holivudu, još jednom, i filmovima poput „Doni Darko“, „Shutter Island“ ili „Split“, dešava se da se poremećaji ličnosti mešaju sa psihozama. Iako naizgled mogu delovati slično, poremećaji ličnosti se klasifikuju kao potpuno posebna klasa poremećaja u odnosu na psihoze.

Šizofrenija, jedna od najtežih psihoza, odlikuje se fizičkim propadanjem mozga koje dovodi do gubitka veze sa realnošću, kao i čestim halucinacijama i paranoidnim mislima.

Za poremećaje ličnosti, sa druge strane, karakteristično je odstupanje od društvenih normi na način gde osoba nije u stanju da se svojim ponašanjem uklopi u socijalno okruženje. Osobe sa poremećajem ličnosti ne gube vezu sa realnošću, već je posmatraju izvitopereno.

Tri lica Eve (1957)

Zašto osobe sa poremećajem višestruke ličnosti nisu opasne

Kao stigma koja stoji na mentalnim bolestima generalno, i za osobe sa poremećajima ličnosti se veruje da mogu biti opasne zbog njihove nepredvidljivosti.

Najprihvaćenija teorija o DID pretpostavlja da se različite ličnosti razvijaju kao način adaptacije na različite životne situacije, a uzrok prvog deljenja se može pronaći u nekom potresnom događaju u ranom detinjstvu. Kao što su koherentne ličnosti u stanju da se ponašaju različito kada situacija to od njih zahteva, tako osobe sa DID imaju po jednu ili više ličnosti za svaku situaciju.


Vidi još:

Kako nam se sećanja menjaju?


Razlika je u tome što kod DID  ove ličnosti ostaju da egzistiraju u formi u kojoj su se prvi put pojavile i vraćaju se onoliko često koliko se osoba često nađe u istoj ili sličnoj situaciji koja je datu ličnost stvorila.

Ako je osoba sa DID sklona kriminalu, naravno da će biti opasna, ali ništa više nego bilo koji kriminalac celovite ličnosti.

Zašto poremećaj višestruke ličnosti nije mit

Postoje verovanja da je DID samo okidač za neki drugi problem, poput graničnog poremećaja ličnosti, ili da je posledica nesposobnosti osobe da se izbori sa stresom koji dolazi od nepoverenja u međuljudske odnose.

Ovim se ipak ne poriče postojanje fenomena multiple ličnosti, koji u psihijatrijskom dijagnostičkom priručniku (DSM-5) odlikuju disocijativna amnezija, stanje fuge i depersonalizacija. Svaka ličnost se obično ne seća delova života koje su proživele druge ličnosti.

Neretko se desi da se formira dominantna ličnost koja odlikuje osobu većim delom vremena i njeno sećanje je uglavnom bolje.

Leondardo DiKaprio u ulozi Edvarda Denijelsa, Zatvoreno ostrvo (2010)

Broj ličnosti koje se mogu formirati je neograničen. Ličnosti mogu biti i različitog pola, rase, uzrasta, a mogu biti čak i životinje. U svakoj ličnosti osoba vidi u ogledalu kao svoj odraz ono što tvrdi da u tom trenutku jeste.

Tako Kim Nobl, umetnica iz Londona, tvrdi da vidi sebe kao dvadesetjednogodišnjeg gej muškarca Kena kada njegova ličnost prevlada. Kim ima tri do četiri „prebacivanja“ po danu, što je termin za promenu aktuelne ličnosti. Patriša je njena dominantna ličnost koja je u stanju da isprati sve promene ostalih ličnosti u toku dana.

Kim je počela da se leči 1995. godine, a lečenje i dalje traje.

Zašto ne želite da imate poremećaj višestruke ličnosti

Verovatno zvuči zgodno imati po jednu ličnost koja bi se savršeno ponela u svakoj životnoj situaciji. Kim se u jednom intervjuu za The Guardian i sama našalila da ima Abi, ličnost koja uvek sređuje nered i čisti po kući, ali da je šteta što niko od njih neće da sređuje baštu.

Romantizacija mentalnih poremećaja je gotovo jednako štetna koliko i stigmatizacija istih. Ono što osobe sa DID ne mogu da urade, a što mentalno zdravi mogu, jeste da svojevoljno određuju sopstveno ponašanje. Odsustvo voljne kontrole je jedna od osnovnih karakteristika mentalnog poremećaja.

Sve što čini svaka ličnost koju ima Kim može da učini i svaka celovita, zdrava ličnost koja pritom može da bira kada će biti Ken, kada Patriša, a kada koja Eva.


Vidi još:

Kako je Lusi izgubila moć – zabluda o korišćenju deset odsto mozga

Komentari
Katarina Stekić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *