Bogdan Tirnanić Tirke: O Čoveku i Novinaru

Beograd , grad koji se uprkos ratovima, osvajačima, višestrukom bombardovanju (od strane neprijatelja i saveznika) i rušenju uvek dizao iz pepela lepši i bolji. Beogradu i njegovom duhu su se dogodili velikani, pesnici, muzičari, glumci, sportisti i naučnici. Dogodio mu se i uprkos svemu i jedan novinar. Bogdan Tirnanić – Tirke.

Bogdan Tirnanić

Bogdan Tirnanić

Septembra 1941. rodio se novinar.

Radna mesta NIN, Vreme, TV Beograd, TV Politika …
Formalo obrazovanje osnovna škola.
“Ja sam nekfalifikovana radna snaga” govorio je.
O “vatanju krivine” u školskim danima odlučivao je repertoar bioskopa “Slavija”.

Njegov disproporcionalan odnos uspeha  u poslu kojim se bavio i formalnog obrazovanja koje je imao se može vrlo jasno oslikati ovom pričom; naime, zadesio se na pravom mestu u pravom trenutku da čuje kako dve buduće studenkinje teše jedna drugu u trenucima kada čekaju rezultate prijemnog, a tešile su se ovako “ Uradile smo šta je do nas, ne brini, ma pogledaj dokle je onaj Tirnanić dogurao, a ima samo osnovnu školu.”.

Bogdana je izdvajala njegova radoznalost, kilogrami novina koje bi čitao svakoga dana sposobnost da isprati sve kulturne događaje u gradu, sve predstave i na kraju informaciju ili odgledan film obradi sa lakoćom u novinskom tekstu. Dopadljivost njegovog pisanja leži u mogućnosti da najuspešniji period jugoslovenskog, ali ne samo jugoslovenskog – filma uopšte, predoči čitaocu na krajnje interesantan, duhovit i razumljiv način.

Posprdno je Holivud nazivao Leskovcem. Industrijom igračaka.

Bogdan Tirnanić

Bogdan Tirnanić

Najviše je cenio vestern filmove zbog izraženog prikaza dobrog i lošeg (i zlog). Možda su ga zato poredili sa Bogartom ili Džonom Vejnom.

“ Poslednji veliki stilista američkog filma sigurno je Brajan De Palma, a ‘Divlja horda’ Sema Pekinpoa poslednji veliki film, kojeg je do neverovatnog stepena razvio filmski metod – to je film sa preko tri hiljade rezova.”

Ono što Tirnanić maestralno radi je pisanje u velikim nedeljnicima, o kulturnim fenomenima muzike, filma i sporta.

“ ‘Bal na vodi’ je veliki srpski film jer ga je takvim proglasio beogradski duh, proklamujući da je svako – pa čak i Srbin – slobodan da se kupa čak i kad nije prljav.”

Zaista može da se poveruje u tvrdnju da je gospodin Tirnanić pravio “Duhovne Beograđane”.

Njegova skribomanija, koja je išla do fanatizma, vrlo je vešto zabašurena maskom kafanskog zajebanta. Prestavljajući seriju “Bolji život” kao fenomen, komedije mentaliteta i razgovarajući sa protagonistima serije kao uvod u emisiju, izrekao je sa dozom ironije gledaocima emisije:
“Vi znate da boljeg života više neće biti … Nemojte to da shvatite suviše bukvalno neće biti serije ‘Bolji život’.”
Osam dana po emitovanju poslednje epizode počeo je građanski rat.


Više od kulture:

“Kad menjaš ognjište, i narav ti se menja” O Ćosiću i Korenima


Provlačila se teza da ume da promaši u svojim predviđanjima. Pa je tako prokomentarisao, početkom 2001., transformaciju čuvenog pokreta “Otpor” u partiju sledećim rečima:

” Otpor će postati partija – znači capput. Drugačije sam zamišljao njegov kraj. ”

Njegovi promašiji se mogu definisati kao težnja da uporno istrajava u težnji da živi (i razmišlja) kao sav normalan svet.
Kada je zbog političke situacije prestao da piše o filmu, okrenuo se sportu, prvenstveno fudbalu.
Fudbal je bio beg, u pokušaju da sačuva ono malo radosti po njegovim rečima. A fudbal je zapravo bio fudbal i sve drugo …

Isticao je kako je najponosniji na članstvo u upravi Crvene zvezde i bifea Atelja 212.

“ Jedan junior Crvene zvede  baš je ovih dana odlučio da ostavi fudbal i postane akademik. ‘Lakši je profur’ kaže.”

Njegovi tekstovi su produkt mastadonskog rada, ideja duha, vic, oni su kao finta omiljnog mu zvezdinog fudbalera, ideja individualnog i nepriznavanja svega što je iznad mere čovekove. Čovek koji je držao Beograd na okupu da ne postane skupina zavađenih sela, čovek koji je svojim odlaskom sa ovog sveta pokazao još jednom svoju veličinu spojivši sve svoje prijatelje, a inače ljute protivnike, na jednom mestu. A kada je otišao otišao je ovom pesmom
“Pod sjajem zvezda ove noći”.

Neka za kraj ostane njegova rečenica kao vera da ćemo jednom, opet, svi živeti kao sav normalan svet, i da će nas vezati nevidljivim koncima neki novi dobri duh, samo drugačijeg imena.

“ Umro je novinar – pa šta će da napravimo drugog”.


Više od autora:

Crni Biser Starog Beograda –Dušan Prelević Prele

Komentari
Marko Pantović
Latest posts by Marko Pantović (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *