Muzika kao hrana duše – Slobodan Trkulja

”Nebo moje, hajde siđi dole,
tu na grudi moje, što se tebi mole.”

I gle, odjednom taj nebeski mir ovladao je telima ljudi, vazduh beše ispunjen čudnom energijom i sve oči bile su usmerene ka njemu, anđeo – Slobodan Trkulja.
On nema sindrom zvezde, njega karakterišu jednostavnost i optimizam koji pleni. Često govori da je najviše zahvalan porodici na svemu što ga je učinilo čovekom kakav je danas i ističe jaku povezanost sa bližnjima.

Muziku je zavoleo još kao dete, a instrumente je učio samostalno da svira, najpre klarinet, a nešto kasnije gajde, akustičnu gitaru, frule, sve do danas kada ga možemo čuti na koncertima gde samostalno svira 15 instrumenata. Muzičko obrazovanje stekao je na Amsterdamskom džez konzervatorijumu, gde kasnije diplomira sa najvišom ocenom a za magistarski koncert biva nagrađen.

Njegovu muziku opisuju kao ”savremenu i umetnički inteligentnu sintezu tradicionalne srpske muzike i modernog džeza i fuzije”.

Neke od najistaknutijih nagrada osvojio je sa Balkanopolisom na Nacionalnom džez takmičenju Holandije, zatim ”Erasmus” džez nagradu svirajući saksofon i klarinet 45 minuta sa bubnjarem Arijem den Burom, a neizostavno je pomenuti i njegove nastupe na Beoviziji 2007. i na Egzitu 2006. godine kada je nastupao potpuno sam na sceni pred oko tri hiljade ljudi. Slobodan Trkulja je vrlo isključiv po pitanju klasifikacije muzike, te ne možemo reći da je vičan jednom žanru, jednostavno – poseban je.

On-kao biće za koje se čini da možda lebdi tlom za nijansu drugačije od ostalih. Neki bi rekli drugačije za emociju. Ja bih rekla drugačije za univerzum. Ono što Slobodan pruža svojom muzikom jeste upravo to – teleportovanje u potpuno drugačiji univerzum.

Čini se da dok ga slušate sasvim svesno se predajete opijumu koji potpuno obuzima vaše telo – blagost. Jeste li ikada osetili potpuni mir¬ postojanja? Zatvorite oči, slušate preplitanje tradicionalnih instrumenata, tonova i reči od kojih svaka ima značenje i poruku.


Vidi Još:

Arsen Dedić – Ko je bila Ines?


Ako nekoga možemo nazvati umetnikom, to je svakako on. On kroz muziku prenosi ljubav. Pruža beg iz stvarnosti u kojoj je danas sve manje pravih vrednosti. U njegovoj muzici nema agresije, on ističe ono što mi kao pravoslavna nacija u suštini i jesmo, samo smo u nekom trenutku zaboravili na to.

Slobodan Trkulja je čuvar naše tradicije i iskonskog duha. Reči i tonovi koje on spaja nose jedinstvenu emociju, koju mi kao narod i imamo već u samoj srži postojanja- emociju prožetu duhovnošću. Zašto smo ostavili malo prostora za umetnike koji zaslužuju tako mnogo?

On svojom muzikom teži da sačuva našu tradiciju, istinski mentalitet koji smo, svesno, rekla bih, kroz industrijalizaciju vanserijskih razmera definisali tako da je sada već potpuno drugačiji od naše suštine. Svaka njegova pesma je toliko bliska duši, da nije važno kojim jezikom govorite – razumećete.

O tome svedoče mnogobrojni koncerti ovog jedinstvenog umetnika u svetu, gde je priznat kao veliki muzičar, dok kod nas je nešto skriveniji od svega onog što bi trebalo ostaviti daleko, daleko iza nas. Pozadina njegovih pesama ima istoriju, tradiciju, istinu, ljubav i pre svega veru.

On ne propagira blud, nasilje, prevare u svakom smislu koje se čine modernim danas, obzirom da ako biste sada, baš ovog trenutka uključili tv uređaj i prebacili na neki muzički kanal- to je upravo ono što biste čuli. Zbog čega bismo sebe zatvarali u kutiju kroz koju ne možemo ni videti od slojeva i slojeva pogrešnih stvari? Istina, blagost, ljubav i mir su tako blizu svih nas, i postoji čovek koji ih tako nesebično deli sa nama.

Dovoljno je samo da skinemo neprobojne naočare koje su nam nametnute, i oslušnemo oko sebe. Sigurna sam da ćemo lako prepoznati zvuk koji pruža nešto potpuno drugačije, nešto što je suština. To će biti dovoljno. Za ostalo će se pobrinuti on-anđeo na zemlji- Slobodan Trkulja.


Vidi Još:

Sevdah i Sevdalinka: Jedan Izraz Balkana

Komentari
Teodora Veličković
Latest posts by Teodora Veličković (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *