Večiti simbol romanse: Ko je bila Ines?


Veliki lirski klasici često nastaju kao fikcija umetnika I ostaju upamćena, kad-kad zbog kvaliteta, kad-kad zbog samog ’imena’ stvaraoca.

Među svim delima koja pamtimo, postoje ona koja pamtimo drugačije.

To je onaj momenat kada osetim da me jedna pesma  ceo dan stiska rukama oko vrata. To je momenat kada shvatamo da umetnik nije ‘prespavao motiv’, da se u rečima koje su napisane krije nešto što istinsko, stvarno. To su reči koje pamtimo, ali, zaista pamtimo.

‘’Uvijek si se razlikovala
po boji papira svojih pisama,
po poklonima
pratila me sljedeceg jutra
oko devet do stanice
i ruši se zeleni autobus
tjeran jesenjim vjetrom
kao list niz jednu beogradsku padinu
u večernjem sam odijelu
i opkoljen pogledima.

Ne daj se, moja Ines. ‘’

Ona je njemu pisala pisma na raznobojnim hartijama, jer navodno nije volela belu. ‘Zeleni autobus koji se ruši niz jednu beogradsku padinu’ zaista je postojao, kao I romansa Arsena Dedića I čuvene Splićanke Ines Barezi.

Zagrebački kantautor je jednu od svojih najpoznatijih pesama ‘Ne daj se, Ines’ posvetio ženi koju je zaista voleo.


Više od kulture:

Bogdan Tirnanić Tirke: O Čoveku i Novinaru


Upoznali su se sredinom šezdesetih, u Beogradu, preko zajedničkog prijatelja. Zanosna dalmatinka je nakon vrlo kratkog razgovora na Arsena ostavila snažan utisak, te ju je pri prvom sledećem dolasku u Beograd sam potražio I jednog kišnog dana započela je njihova romansa. Arsen je maštao o zajedničkom životu sa Ines, želeo je porodicu sa njom, no ona nije sebe videla kao ženu koja čeka muža kod kuće I čuva decu. Bila je prkosna koliko I lepa.

Ines je trenirala balet, bavila se plastičnim umetnostima, astrologijom, slikanjem I jogom. Jednom je napravila bronzanu bistu za Arsena, koja je bila tako teška da ju je pet poštara nosilo.

Svoje suprotne stavove o budućem zajedničkom životu prihvatili su kao sukob prioriteta I neminovnu stvarnost. Ines odlazi u Italiju, I nakon nekoliko godina udaje se za arhitektu.

Arsen Dedić je izjavio da ga je njen lik zauvek umetnički inspirisao, a ona da ju je pesma koju joj je posvetio trajno obeležila.

Iako je kasnije nastavio svojim putem, Arsen nikada nije prepustio zaboravu svoju Ines:

‘’Ona me još uvek ne napušta u emocionalnom smislu, a sa njom sam prekinuo prije 51 godinu…’’


Sa portala:

O Shvatanjima Perverzije

Komentari
Teodora Veličković
Latest posts by Teodora Veličković (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *