Gospodari Rata: Ko Snabdeva Rat?

Van uobičajnog shvatanja, značenje gospodara rata predstavlja krvoločne i sadističke otpatke ljudskog roda čiji su jedini ciljevi sticanje totalitarne vladavine nad nekom bivšom evropskom kolonijom i često, iracionalna režija masovnih ubistava.

Zemaljska ironija je što su svi oni deklarativno borci za idealističke principe. Jer „pakao na zemlji“ upravo nastane kada se obe suprotstavljene oružane grupacije predstave kao borci za slobodu ili pravdu. Na osnovu toga, ne birajući sredstva, nastojaće da protivničku stranu „ubede“ u činjenicu da su oni jedini i pravi nosioci gorepomenutih ideala.

Ne, antički ili srednjovekovni despoti i apsolutistički vladari ne nalaze svoje mesto među zapuštenim i iscepanim istorijskim knjigama isfrustriranih srednjoškolaca. Štaviše, pomenuti vonj tamne strane ljudske rase, zastupljeniji je danas u prosvećenom, modernom i postmaterijalističkom društvu nego ikada pre.

Svakako sa pojavom novih svetlucavih igračaka kao što su oružja za masovno uništenje i različite vrste bioloških otrova, samoproklamovani „gospodari“ mogu da budu značajni faktor u iznenadnom brojčanom smanjenju ljudske populacije. Ako ništa drugo, bar je jedan od prećutnih načina da se reši pitanje prenaseljenosti planete Zemlje, zar ne?

Lord of war

Iako na prvi pogled ne deluje tako, gorepomenuti „gospodari rata“ to uopšte nisu. Oni su samo psihički poremećeni tirani i mašine za zgrtanje novca. Tačan opis engleske reči warlord jesu pojedinci i države koji ilegalno trguju oružjem. Ne zauzimajući strane niti vrednujući osnovne moralne principe, oni su samim tim oslobođeni od istih. Neki bi to nazvali dostizanjem ultimativne slobode, izdignutosti iz moralnog lavirinta, sledeći opštepoznatu ekonomsku maksimu Greed is good.

Oni su pravi dirigenti unutrašnjih i regionalnih sukoba, jer ne možes da povedeš efektivnu ratnu družinu bez nekoliko stotina sjajnih ruskih AK-47. Životi ljudi koji su zasnovani na tajnim dogovorima i lukrativnim ugovorima sa vojno – industrijskim kompleksom.


Više od politike:

Hladni Rat II: Sirijsko Žrtveno Jagnje


Pravi gospodari rata gotovo stalno trguju sa svim stranama u sukobu iz prostog razloga da bi se taj sukob nastavio, a oni, samim tim, nastavili unosan biznis. Dakle, ciljevi su iniciranje novog oružanog sukoba i produbljivanje istog. Iliti sa stanovišta politike glavnog izvoznika oružja, velikog brata preko bare – sasvim je prihvatljivo naoružavanje jedne, manje neprijateljske grupacije za borbu protiv više neprijateljske grupacije. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. Posledice toga su dosta vidljive na teritoriji Bliskog istoka.

Naravno, sve su ovo spekulacije jer ne postoje čvrsti dokazi za svaki slučaj, niti međunarodno pravo ima nešto protiv toga. Ilegalno poslovanje trgovaca oružja se upravo odvija tako što se pronalaze i vrlo lako iskorišćavaju rupe u pravu. Embargo na uvoz oružja je samo prazna fraza koja lepo zvuči kada se upotrebi u pravom kontekstu.

Svaki raspad i politički haos država doprinose daljoj trgovini, jer ne postoji značajnija kontrola nad inventarom oružja što omogućava lakšu i jeftiniju prodaju, naravno, „ispod žita“. Takav slučaj je bio nakon raspada Sovjetskog saveza u Ukrajini, ali i u gotovo svim bivšim socijalističkim republikama. Svo oružje koje se gomilalo, za pedesetak godina hladnog rata, motivisano borbom protiv kapitalističkog i iskvarenog Zapada je odjednom servirano na švedskom stolu, spremno za razgledanje novih država i slušanje istih retorika sa malo izmenjenim sadržajem.

Gde god postoji zapaljiva retorika, nelegitimna smena vlasti ili nezadovoljna manjina uvek ima prostora da se sa malo ubeđivanja otvori novo „tržište“ za uspešne „biznismene“. Nijedan sukob nije njihov rat, jer je više predstavljen kao prilika za poslovnu aktivnost.

Verovatno je glavni moto da se nikada ne biraju strane. Valjda kad izabereš stranu otvaraš vrata propitivanju svojih pređašnjih postupaka i moralnim dilemama koje su opasne i nepotrebne u ovom poslu.

Na kraju krajeva, pravi gospodari rata nisu oni koji povlače obarač niti vitlaju Kalašnjikovim kao zastavom. Oni jednostavno, u retkim prilikama, stvaraju veštačke sukobe ili, što je češće, samo produbljuju već postojeće.

Najveće opasnosti za gospodare rata predstavljaju osnovna vrednost čovečanstva – mir, kao i mirovni pregovori kojima se ta vrednost, deklarativno, ostvaruje, koji imaju za cilj uspostavljanje reda i vraćanje života napaćenog stanoviništva u normalu. Pretpostavljam da su svi mirovni pregovori podložni uticaju moćnih lobi grupa.

U svakom slučaju, svako odlaganje sukoba može ekonomski ozbiljno da košta ilegalne trgovce oružjem.

Ili prema rečima američkog generala Smedlija Batlera

„War is a racket. It is posibly the oldest, easily the most profitable, surely the most vicious. It is the only one in whih the profits are reckoned in dollars and losses in life. Out of war a few people make huge fortunes“.

Gospodar Rata

Gospodar Rata

Gospodari rata održavaju potpuni haosa radi ekonomskih profita.

Kao što glumac Nikolas Kejdž u filmu Lord of War govori u završnim scenama, planetu Zemlju će „naslediti trgovci oružjem jer su svi ostali zauzeti međusobnim ubijanjem“. Tužna ali dosta istinita konstatacija ljudskih odnosa.


Iranski Nuklearni Sporazum ˗ Kontekst, Značaj i Posledice

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *