Pregled Trampove Kampanje: Pet Koraka do Bele Kuće

Uoči svečane inauguracije 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, pravimo retrospektivnu analizu 5 najboljih trenutaka iz predizborne kampanje republikanskog kandidata Donalda Trampa. Kako je ovaj „zadrti“ konzervativac odneo pobedu, uprkos mukotrpnom trudu američkih mejnstrim medija da ga predstave kao „bukvalno Hitlera“ i „Trampokalipsu“? Šta su to prevideli u ophođenju prema Trampu i kako je to uticalo na konačnu sliku javnosti o njemu? Koliko na toj slici može da zahvali njima, a koliko svojoj veštini manipulacije i iskustvu sa rijaliti televizijom?


Melanijin govor

U medijima i na internetu izbila je opšta zbrka kada je Trampova žena Melanija plagirala govor Mišel Obame na Republikanskoj Nacionalnoj Konvenciji. Tramp je priču okrenuo na medijsku pristrasnost Demokratskoj partiji i na račun svoje žene napravio je šalu: „Mišel Obama održi govor. Svima se svidi, fantastičan je. Moja žena Melanija održi potpuni isti govor i ljudi neće da joj siđu sa grbače. Ne razumem!“ Svaki drugi političar bi ovakav skandal gurnuo pod tepih, ali ne i Tramp. On o tome javno govori i zbija šale na svoj račun.

Pogledajte te ruke

Napao mi je ruke. Pogledajte te ruke! Nisu li male? Rekao je za moje ruke, ako su one male, mora da je i nešto drugo malo. Garantujem vam da tu nema problema, garantujem!“ – i Tramp je muškarac. Braniće svoj ego na nacionalnoj televiziji. Međutim, u ovoj izjavi sakriveno je i nešto dublje – to je arhetipska slika plodnog kralja. Naime, veoma je važno da vladar jedne zemlje bude plodan. Kada je vladar jalov, i zemlja je jalova. Tramp nije kralj Solomon, ali sasvim sigurno nije nesposoban, i to dokazuju njegove tri žene i petoro dece.


Više od politike:

Američki predsednički izbori


Samo Rozi O’Donel

Voditeljka: „Žene koje ne voliš nazvao si debelim svinjama, psima, aljkavušama i odvratnim životinjama.“ – „Samo Rozi O’Donel.“ – Tramp je prekida. Iskren je. Neće da poriče šta je rekao, neće da se izvinjava, niti da se pravi da nikad nikoga nije uvredio. Čak će uraditi suprotno – i zbog toga ga obožavaju. Tramp je svestan da je ljudima muka političke korektnosti i autocenzurisanja, i zato se predstavlja kao prosečan Amerikanac, neko ko voli masne, uvredljive viceve i crni humor. Slično je postupio u razgovoru o Džonu Mekejnu, veteranu Vijetnamskog rata. Porekao je da je Mekejn ratni heroj jer je tokom rata zarobljen. „Ja volim ljude koji nisu zarobljeni.“

Trampov tviter
@praviDonaldTramp nije propustio nijednu priliku da napadne Krivu (Crooked) Hilari Klinton. Prilično je jednostavno: kratko i jasno kaže šta ima, tako da ga i đak prvak razume. Tramp ne tvituje kao političar, već kao tviteraš, direktno i iskreno – i što je najbitnije – ne suzdržava se da uvredi. Učinio je politiku zabavnom, i tako privukao internet generaciju da ga prati. (Ako mislite da su Trampovi tvitovi smešni, bacite pogled na tviter Obaminog brata Malika, Trampovog vatrenog podržavaoca) Zato što bi završila u zatvoru 

U drugoj predsedničkoj debati između Trampa i Hilari, njena liberalna moralna superiornost dopušta sebi da izjavi sledeće: „Strašno je dobro to što neko sa temperamentom Donalda Trampa nije zadužen za zakon naše zemlje“ – na šta Tramp iz stopa i ležerno odgovara – „Zato što bi ti završila u zatvoru.“ Publika poludi, na Hilarinom licu se pojavljuje poznati kiseli osmeh poraza, a ishod izbora je zapečaćen. Tramp, “milijarder iz naroda” i srodnik stend-ap komičara, ovom dosetkom pokazuje svoju direktnost i iskrenost – i suprotstavlja se najvećem političkom stereotipu savremenog doba – političaru koji ne odgovara na postavljeno pitanje. To je u direktnom sukobu sa Hilarinim okolišanjem i „zavlačenjem“ naroda. Da li će ovako zabavna biti i njegova uloga predsednika, ostaje da se vidi.


Više od Solidarnosti:

Iranski Nuklearni Sporazum ˗ Kontekst, Značaj i Posledice

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *