Ljubav kao droga: zavisnost od partnera i ljubavi

Klikom na sliku posetite stranicu studentske organizacije “USP Stimulus”

Da li ste nekada pomislili da volite partnera više nego sebe?

Da li ste osećali da su vam glas,  poruka ili poziv od partnera bitniji od hrane, vode, vazduha? Dodir partnera jedini poklon? Vreme provedeno sa partnerom jedino koje se računa?

Ignorisanje od strane partnera doživljavate kao fizički bol?

Potrebno vam je da konstantno znate gde je i sa kim vaš partner?

Partner je centar vašeg života i duboko vas pogađa što vi niste centar njegovog?

Želite da ste ceo dan u parterovim mislima, a još više da čitate njegove ili njene misli?

Ukoliko su odgovori na postavljena pitanja potvrdni – verovatno ste opsednuti vašim partnerom.

Pokazatelji da ste zavisni od partnera

Ukoliko se osećate  prazno, nedovršeno ili kao da vam fali jedan deo kada fizički niste pored partnera ili ukoliko vas partner ignoriše, razmislite da li ste zavisni od – ljubavi. Konstantno razmišljate o njemu (njoj), partnerove potrebe stavljate na prvo mesto, osećate se neispunjeno ako vas ignoriše, ne odgovara na poruke i/ili pozive?

Ljubomorni ste ako pažnju posvećuje porodici, prijateljima, ljubimcu, televizoru? Ukoliko partner želi vreme samo za sebe, preispitujete se gde ste pogrešili pa ne želi da ga provede sa vama? Ako biste mogli  fizički bi se uselili u njega i disali zajedno sa njim? Ukoliko ste se prepoznali u navedenim redovima, verovatno ste zavisni od partnera.

Zbog osećanja neispunjenosti i potrebe da ljubavlju popune praznine, zavisne osobe ne prezaju ni oko čega da bi zadovoljile svoju potrebu za partnerom. Kontrolišu partnera, postavljaju uslove, ultimatume, prave scene, a sve u cilju kreiranja staklenog zvona oko ljubavnog odnosa, dok svoju vrednost određuju gledajući se očima osobe koju vole.

Iz tog razloga osobe zavisne od partnera trude se da na različite manipulativne načine tu ljubav zaštite, jer čak i pomisao da bi partner mogao da ih ostavi izaziva nemir. Ukoliko do prekida ipak dođe, zavisna osoba će odmah pokušati da pronađe drugog partnera, jer nije naučila da funkcioniše samostalno, kao ni da sama prevaziđe osećaj bezvrednosti.

Lejna Moris, poznatija na internetu kao “overly attached girlfriend”, u stvarnom životu se bori sa depresijom i anksioznošću

Pokazatelji da je partner zavisan od vas

Ukoliko primećujete da  vaš partner želi celokupno slobodno vreme fizički  da provede sa vama, a kada je zauzet  svejedno “morate” biti u kontaktu na nekoj od društvenih mreža ili telefonom, postoji mogućnost da vaš partner “živi” od ljubavi koju mu pružate.

Kada morate da birate reči pri obaveštavanju partnera da  izlazite sa društvom, idete na poslovni put, idete na fakultet ili posao, možda ste u vezi sa ljubavnim zavisnikom. Ako unapred znate da će partner napraviti scenu ukoliko niste bili tu kada je trebalo (a to je uvek), ili ukoliko oseti ili umisli da iz bilo kog razloga želite da prekinete odnos, ukoliko slepo preuzima vaše stavove i poglede na svet bez obzira što su dijametralno suprotni, vaš odnos je verovatno nezdrav.

Vaš partner je zavisan od vas ukoliko svaku vašu neraspoloženost shvata kao znak da  nešto nije u redu sa ljubavnim odnosom, preuveličava, analizira i dovodi u kontekst svaku reč koju izgovorite u vezu sa sobom. Često, ne želi da se odvoji od vas čak ni kada ga (je) povređujete, kada je potpuno jasno da je veza nezdrava i toksična. Ostaće uz vas kao krpelj, tražeći vašu pažnju.


Vidi još:

Razbijanje mitova: Istine i zablude o poremećajima ishrane


Prema rezultatima istraživanja osobe zavisne od partnera imaju razvijen preokupirani stil vezanosti, mania stil ljubavi ljubavi i visok skor na ljubomori, iz čega se mogu iskristalisati obeležja osoba opsednutih ljubavlju. Lepljivi su i žele da su konstantno uz partnera, što često kod drugog partnera izaziva osećaj gušenja i izaziva kontra efekat.

U tom kontekstu najbolje uspevaju veze u kojima su oba partnera zavisna, iako su takve veze potpuno toksične. Ukoliko su oba partnera zavisna, oni razumeju nezdrave potrebe drugog jer ih i sami osećaju, dok osoba koja ne zavisi od partnera ne može da shvati  potrebu za „stapljanjem“ sa drugom osobom.

Da li je zavisnost o ljubavi prava zavisnost?                                                                                                        

Osobe zavisne od ljubavi uglavnom negiraju svoju zavisnost i nemaju izgrađenu svest u kojoj meri zavise od partnera. Sa druge strane, posledice zavisnosti o partneru zbog svakodnevnog preokupiranja strahovima da će ih partner ostaviti i različitim vrstama ruminacija o partneru ozbiljno ugrožavaju emocionalno i mentalno zdravlje, naročito ako je opsesija povezana s patološkom ljubomorom.

Zavisnost od partnera ima sve simptome kao i bilo koja druga zavisnost. Na isti način animira moždane aktivnosti, neurotransmitere, javlja se ista tolerancija, apstinencijska kriza i pokušaji da se po svaku cenu zadovolje nastali patološki porivi. Stvara jednako uzbuđenje i požudu.

Nedostatak istraživanja na našim prostorima, nesaglasnost oko definicije partnerske zavisnosti, teškoće u merenju i dijagnstifikovanju, dodatno otežavaju malobrojna naučna istraživanja, koja usled navedenih problema često nisu klinički precizna. Dakle, ne postoje naučni argumenti uz čiju pomoć bismo mogli potvrditi da je zavisnost od partnera “prava zavisnost”.

Međutim, kako znamo da je u stvarnom životu  zavisnost od partnera veoma učestala i da svako od nas poznaje bar jednu osobu koja manifestuje simptome zavisnosti (ili se prepoznajemo sami), ono što možemo dok nauka ne da svoje odobrenje, jeste da bar u svom okruženju pokušamo da demistifikujemo zavisnost od druge osobe i tretiramo je kao ozbiljan problem.

Ukoliko simptomi zavisnosti nisu dovoljni da prikažu da je i zavisnost od partnera jednako ozbiljna kao i druge zavisnosti, probajte da pročitate ovaj tekst ponovo tako što ćete umesto reči “partner” upotrebiti reč “alkohol”, “droga”, “cigarete” ili “kocka”. Suština ostaje potpuno ista.

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *